De buitenmuur isoleren met voorzetwand

9 november 2022
buitenmuur isoleren met voorzetwand

Wanneer je je realiseert dat de energierekening uit de hand loopt, kan dit worden veroorzaakt door onjuiste isolatie. Met een goed geïsoleerd huis kun je de energie-efficiëntie verhogen. Hierdoor is er geen warmteverlies en is het mogelijk om de energierekening te verlagen. Het aanbrengen van voorzetwandisolatie is een van de manieren om je huis te isoleren. Het is beter om muurisolatie aan te brengen wanneer je huis in aanbouw is. Je kunt echter nog steeds isolatie toevoegen aan het oude huis. Als er sprake is van een spouwmuur, worden de isolatiematerialen zoals losse vulling of spuitschuim in de spouwmuur geblazen. Dit project moet worden afgehandeld door professionals, omdat ze over vaardigheden en hulpmiddelen beschikken. Wil je de muur echter zelf isoleren, dan kun je onderstaande richtlijn volgen.

Selecteer het juiste isolatiemateriaal

Wanneer je isolatiemateriaal koopt, vind je veel soorten isolatie. Je moet dus selectief zijn bij het kiezen van isolatie die het beste werkt voor je buitenmuur. De meest voorkomende isolatie is gemaakt van glasvezel, dit is brandwerend. Zorg er echter voor dat je beschermende kleding draagt ​​bij het installeren van deze isolatie, omdat dit schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Cellulose-isolatie is een betaalbaar en milieuvriendelijk materiaal dat je kunt proberen. Daarnaast kun je ook schuimisolatie gebruiken. Voor bestaande muren is het beter om sproeischuim isolatie te gebruiken.

Hoe bepaal je de juiste isolatiematerialen?

Als eerst is het belangrijk om te kijken naar een materiaal die passen bij de eigenschappen van jouw huis en hoe je de ruimte gebruikt. Het beste isolatiemateriaal is het materiaal dat past bij uw isolatie doel. Waarvoor heb je de isolatie nodig? Geluidsisolatie of warmte isolatie? 

Bij het uitkiezen van het juiste isolatiemateriaal is het belangrijk dat je op zoek gaat naar materialen met een hoge isolatiewaarde. Hoe hoog de isolatiewaarde moet zijn, is afhankelijk van wat je wilt isoleren. Voor het isoleren van een dak is een hogere isolatiewaarde vereist dan voor het isoleren van een vloer bijvoorbeeld. Kijk bij het uitkiezen van het juiste isolatiemateriaal ook naar materialen die boven gemiddeld of gemiddeld scoren, en laat de anderen links liggen. Daarnaast is het belangrijk om het isolatiemateriaal op de juiste manier aan te brengen. Zo voorkom je luchtlekken en koude plekken. Isolatiematerialen die vaak gebruikt worden in huizen zijn onder andere: glaswol, steenwol, EPS en XPS. Elk isolatiemateriaal is anders, en voor elke isolatie wordt ander materiaal gebruikt. Zo wordt er voor een dakisolatie vaak gekozen voor glaswol bijvoorbeeld. 

Isolatie aan de muur toevoegen

De methode om isolatie aan te brengen hangt af van het type muur dat je hebt. Om gipsplaat of houten muur te isoleren, kun je gaten boren en in de glasvezel losse opvul- of spuitschuim blazen. Je kunt deze methode ook gebruiken om de gevelbeplating en spouwmuur te isoleren. De lastigste installatie is wanneer je de bakstenen muur moet isoleren. Eerst moet je de gaten in de mortelvoegen boren. Vul deze muur vervolgens met isolatiemateriaal. Daarna kun je de gaten dichten met mortel.

Facebook
Twitter
LinkedIn