Zwembad laten aanleggen: 5 tips

25 november 2022
Zwembad

Is het altijd al je droom geweest om een eigen zwembad in je tuin aan te laten leggen en gaat deze droom eindelijk in vervulling binnenkort? Dan is het handig om rekening te houden met een aantal zaken voordat je je droomzwembad aan laat leggen. Hieronder 5 tips voor het laten aanleggen van een zwembad in je tuin. 

Tip 1. Soort zwembad

Er zijn vele soorten zwembaden verkrijgbaar. Denk hierbij aan een polyester of stalen bak die ze in je tuin in de grond laten zakken. Of heb je liever een zelf ontworpen zwembad die ze op maat moeten maken? Ook een natuurzwembad behoort tot de mogelijkheden. Als je een natuurliefhebber bent, is het natuurlijk super tof om tussen je eigen vissen te kunnen zwemmen. Denk er dus goed over na wat voor soort zwembad je wilt hebben in je eigen tuin.

Tip 2. Afmetingen

Wat voor afmetingen moet je zwembad hebben? Is het puur om lekker af te koelen in de zomer en te dobberen op een luchtbed of wil je er baantjes in gaan trekken en er een systeem in laten installeren waarmee je tegen de stroom in kunt zwemmen om extra te oefenen? Denk ook aan de juiste diepte die het bad volgens jou minimaal moet hebben. Heb je een groot budget? Dan is zelf een verstelbare bodem mogelijk.

Tip 3. Afdek mogelijkheden

Je wilt uiteraard niet zwemmen in een vies bad met rotzooi. Denk daarom vooraf ook goed na over het type afdekking dat je over je zwembad heen wilt hebben. Wil je een elektrisch systeem, waarbij er met een druk op de knop automatisch lamellen over het water schuiven om het zwembad af te sluiten of heb je liever een dik doek wat je handmatig af moet rollen om over het zwembad heen te kunnen schuiven. Uiteraard zit hier een verschil in kosten in. Bedenk dan ook goed vooraf waar je voorkeur naar uitgaat en laat je informeren over de vele mogelijkheden. 

Tip 4. Onderhoud

Uiteraard is onderhoud een belangrijk punt om een lange levensduur voor het bad te kunnen behouden. Denk hierbij aan het onderhouden van de pomp en filters, het regelmatig checken en eventueel bijsturen van de waterkwaliteit en de juiste PH waardes etc. Vraag bij de aanschaf van een zwembad altijd uitgebreid advies over het beste onderhoud voor jouw zwembad. 

Tip 5. Verwarming

Aangezien we in een land wonen waar het regelmatig koud is tijdens de herfst en winter, is het de vraag of je het zwembad verwarmd wil hebben. Valt jouw keuze op een zwembad zonder verwarmingsmogelijkheden, dan moet je jezelf wellicht afvragen waarom je een duur zwembad aan gaat schaffen terwijl je te maken hebt met een Nederlands klimaat met koudere winters, waarin je dus maar een maximaal aantal maanden per jaar met een normale watertemperatuur kunt zwemmen. Er zijn diverse verwarmingsmogelijkheden zoals het verwarmen van het zwembad door middel van een pomp met zonnepaneeltjes of collectoren of een solar afdekking door speciale lamellen over het water te plaatsen bij het afdekken, die op het zwembad werken als een soort verwarming. Laat je ook over die essentieel onderdeel uitgebreid informeren. Zwembad verwarming bestellen of meer informatie inwinnen kan altijd!

Facebook
Twitter
LinkedIn