Alles over een NEN2580 meetrapport

25 november 2022
NEN2580 meetrapport

De NEN2580 is in het leven geroepen om het oppervlakte van een ruimte of gebouw op een eenduidige manier te berekenen. Hiermee wordt voorkomen dat er op verschillende manieren wordt berekend door bijvoorbeeld adviseurs. Door een eenduidige meting kan er geen verschil in prijs meer voorkomen, waardoor de prijs per vierkante meter altijd overeenkomt. In het NEN2580 meetrapport staan de exacte oppervlakte van de vloeren en de gebruiksoppervlakte. Het rapport is in veel gevallen bepalend voor de verhuur van het pand. Hoe uitgebreider de meting, hoe uitgebreider het rapport is dat er wordt gegeven. Hiermee kun je een hoop tijd besparen doordat je zelf niet hoeft te meten. Daarnaast weet je ook zeker dat de meting uiterst nauwkeurig wordt uitgevoerd. 

Een juiste berekening van de totale vloeroppervlakte

Bij een meting wordt er gekeken naar de bruto en netto vloeroppervlakte. Hierbij wordt er ook gekeken of er vaste obstakels van de omvang kunnen worden afgetrokken. Deze kunnen ontstaan uit een trapgat of een dragende binnenwand. Na de meting heb je een exacte berekening van het oppervlakte. Deze berekening kan worden uitgevoerd voor woningen of bedrijfspanden en wordt vastgesteld door middel van de NEN2580. Binnen een week heb je een mooi en overzichtelijk rapport in huis welke je kunt gebruiken voor de verhuur van het pand. Ook kopers van een pand of woning hebben baat bij een overzichtelijk meetrapport. Om snel jouw rapport in huis te hebben kun je een afspraak maken. 

Twee manieren van het meten van het pand

Het pand kan op twee verschillende manieren worden berekend. Zo kan het gebouw zelf worden opgemeten of kan er vanaf een tekening worden gemeten. Om ervoor te zorgen dat je een meetcertificaat in de wacht sleept is het raadzaam om de meting zo uitgebreid mogelijk uit te laten voeren. Dit kun je doen door zowel het pand zelf op te laten meten, als een meting te maken vanaf de tekening. Hiermee krijg je een meetcertificaat A. Bij een meting vanaf de tekening krijg je een meetcertificaat B. Een pand in zijn ontwerpfase krijgt een meetcertificaat C. Naast de meting krijg je plattegronden van het pand geleverd in 3D en 2D. Deze kun je gebruiken bij de verkoop of verhuur van je woning. Je geeft de potentiële kopers hiermee een goed beeld van de woning en de oppervlaktes.  

Wanneer heb je een NEN2580 meetrapport nodig

Er zijn verschillende redenen waarvoor je een NEN2580 meetrapport nodig kunt hebben. Zo kan het worden gebruikt om de huurprijs te herzien of voor het taxeren van een gebouw. Ook voor het verdelen van de servicekosten of voor WOZ-kwesties is een NEN2580 meetrapport nodig. Hierbij is het zaak dat de meting uiterst nauwkeurig wordt uitgevoerd. Met de komst van het NEN2580 meetrapport ontstaan er geen verschillen meer in prijs doordat er op eenduidige manier wordt berekend. Zo weet je als huurder dat de prijs eerlijk is en weet je als koper precies wat je koopt. De prijzen voor een meting variëren per oppervlakte. Hoe groter de woning, hoe duurder de meting.

Facebook
Twitter
LinkedIn