Wat zijn de voordelen van koopwoningen?

16 mei 2022
Wat zijn de voordelen van koopwoningen

Een huis kopen, niet iets wat je zomaar doet. Er komt namelijk erg veel nieuws bij kijken. Tegenwoordig is er ook nog eens meer vraag dan aanbod in huizen en daardoor wordt de keuze in koopwoningen beperkt. Toch snap ik dat veel mensen graag een huis willen gaan kopen, omdat er veel voordelen bij komen kijken. Daarom zet ik in deze blog graag een aantal belangrijke voordelen op een rijtje die erbij komen kijken bij het kopen van een huis.

Stabiele maandlasten

Het kopen van een huis zorgt ervoor dat stabiele maandlasten mogelijk zijn. Dit ligt helemaal aan de eigen persoonlijke situatie. Zo kan ervoor gekozen worden op een bepaald bedrag per maand af te lossen. Dit zorgt voor stabiele maandlasten. Dit kan al die jaren hetzelfde bedrag zijn of elk jaar los je wat meer af en tegen het einde los je steeds wat minder af. Zo hoeft er aan het einde nog maar een klein bedrag per maand betaald worden. Op die manier denk je alvast aan de toekomst en hoef je straks minder te betalen. Het kan ook zo zijn dat je eerst kijkt naar het salaris wat je (en eventueel partner) verdient. Op basis van wat er verdient wordt kan er een keuze gemaakt worden in wat er per maand afgelost wordt.

Na aflossing bijna geen woonlasten meer

Zoals kort al even benoemd heb je na aflossing bijna geen woonlasten meer. Op dat moment is het huis afbetaald en is de woning jouw eigendom. Dit geld kan je dan steken in activiteiten die je nog graag wilt doen of uitvoeren. Toch duurt het altijd wel even voordat een woning is afgelost, want het kost nou eenmaal veel geld. Een bank wilt daarbij ook vaak niet dat de hypotheek van een huis in een keer wordt afgelost, omdat dit voor hun weer minder voordelig is. Wil je een keer wat extra aflossen per maand? Zorg er dan voor dat je in gesprek gaat met de bank, want veel banken hebben een bepaald percentage ingesteld per jaar voor het boetevrij aflossen van de hypotheek. Het in een keer aflossen van de hypotheek is ook voor jou niet verstandig, want dan hou je vaak geen spaargeld meer over.

Een koopwoning kan hogere woningwaarde opleveren

Je hoort regelmatig dat nieuwe spullen aanschaffen voor een huurhuis onvoordelig zijn, omdat een huurhuis niet in waarde omhoog gaat. Daarbij hebben de verhuurders ook vaak regels opgesteld over het ontwerp/interieur van de huurwoning. Je kan dan ook vaak niet zoveel aanpassen aan het huis. Bij koopwoningen ligt dit weer net wat anders, want elke aanpassing kan ervoor zorgen dat het huis meer waard wordt. Een nieuwe keuken, vloer, etc. kan er allemaal voor zorgen dat de woningwaarde omhoog gaat. De kans is daarna groot, dat als je het huis verkoopt, op overwaarde.

Huur een makelaar in voor het beste advies

De woningmarkt is krap en dat zorgt ervoor dat je lang moet wachten totdat je een huis daadwerkelijk kan kopen en die ook nog eens voldoen aan jouw eigen wensen en behoeftes. Het inhuren van een makelaarbureau zou hierbij kunnen helpen. Makelaars kennen de markt goed en weten precies wanneer er een bod gedaan moet worden. Daarnaast ontzorgen zij je tijdens het gehele proces. Zo heb je bijvoorbeeld Waltmann Makelaars, die al 120 jaar ervaring hebben in de regio Drechtsteden.

Facebook
Twitter
LinkedIn