Wat je moet weten over oude kabels inleveren

25 november 2022
Oude kabels

Heb jij een wirwar aan kabels die je graag wilt inleveren, maar heb je geen idee welke kabels je precies waar kunt inleveren? Lees hieronder dan meer informatie over wat je moet weten over oude kabels inleveren en de soorten kabels die je in kunt leveren waarvoor je zelfs een vergoeding kan ontvangen. 

Soorten kabels

Oude kabels inleveren kan op diverse manieren en bij diverse bedrijven die gespecialiseerd zijn in het scheiden en verwerken van de kabels. Soms zul je hier zelfs een vergoeding voor ontvangen als de kabels bepaalde materialen zoals koper bevatten. Hieronder een overzicht van de diverse kabelsoorten, hoe je ze herkent, waar ze ingeleverd dienen te worden en wat er vervolgens mee zal gebeuren.

Grondkabel

Een grondkabel wordt gebruikt voor het aanleggen van internet of elektriciteit en wordt gebruikt om energie en signalen doorheen te zenden ondergronds. Deze kabels bevatten een kern van aluminium, koper en/of lood en ijzer. Het koperpercentage bij grondkabels varieert, waardoor de prijs die je ervoor ontvangt ook varieert. Heb je veel grondkabels in bezit? Ga dan langs een bedrijf die oude kabels inneemt en vernietigd en laat een waardebepaling uitvoeren om te kijken wat je voor deze kabels terug krijgt. 

PVC kabel

Een PVC kabel wordt vaak ook wel gebruikt als installatiekabel voor elektriciteit door de koperen binnenkant die elektriciteit geleid. De buitenkant bestaat uit PVC  en kan eenvoudig worden gerecycled. Vervolgens wordt er na scheiding van deze materialen van het oude koper en PVC weer nieuwe kabels gemaakt. Doordat deze kabels een koperen binnenkant bevatten, kun je hier ook geld voor ontvangen bij het inleveren ervan. 

Pelkabel

Een pelkabel lijkt qua kenmerken sterk op een PVC kabel, maar bevat een hoger percentage koper. Deze kabels worden dus ook vaak gebruikt voor het geleiden van elektriciteit. Door het hogere koper percentage zul je voor deze kabels een goede prijs terug krijgen bij inlevering bij gespecialiseerde bedrijven. 

Datakabel

Deze kabels worden meestal gebruikt om data mee over te dragen, zoals internetkabels, telefoonkabels of netwerkkabels. De rest van de specificaties komt sterk overeen met een PVC kabel, alleen ligt de hoeveelheid koper aan de binnenkant lager dan bij een PVC kabel. Als deze kabels ingeleverd worden zonder stekker, leveren ze meer op dan met een stekker. Door het lage koper percentage, zijn dus kabels uitermate geschikt om te recyclen. De opbrengst voor een datakabel is echter wel een stuk lager door het geringe koper percentage wat in de kern aanwezig is.

Kabelbomen – auto

Deze wirwar van losse draden in auto’s noemt men kabelbomen. De kern van deze kabelbomen bevat een percentage koper en het omhulsel is vaak gefabriceerd uit PVC en rubber voor een betere geleiding. Steeds meer kabels worden er in auto’s gebruikt door de toegenomen elektronica die een auto bevat. Kabelbomen bevatten een redelijk percentage koper, waardoor deze kabels ook aantrekkelijk zijn om uit te zoeken en vervolgens in te leveren en er geld voor terug te krijgen. 

Containers op locatie

Heb jij een bedrijf waar veel wordt gewerkt met kabels en heb je dus een hoop kabels die wellicht vernietigd dienen te worden? Dan is het ook mogelijk om een container op locatie te laten plaatsen, waar je de kabels in kunt gooien.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Hoe kun je zaagbladen slijpen?

Hoe kun je zaagbladen slijpen?

Zaagbladen zijn essentieel gereedschap in de werkplaats van elke houtbewerker of klusser. Na verloop van tijd en herhaald gebruik kunnen...

Lees meer