Vloer isoleren zonder kruipruimte: tips en advies

20 december 2022
Vloer isoleren
Wil je met de stijgende energieprijzen graag je huis beter isoleren en je vloer dus (laten) isoleren, maar heb je geen kruipruimte onder je huis? Ook dan zijn er mogelijkheden om alsnog je vloer te isoleren op andere manieren en hierdoor geld te besparen op je stookkosten en er tegelijkertijd ook nog eens voor te zorgen dat je vloer een isolatielaag heeft die geluidswerend werkt, waardoor je beneden minder geluid zult horen als je kinderen boven door de slaapkamer heen rennen of lekker luidruchtig aan het spelen zijn. Hieronder tips en adviezen over het isoleren van je vloer zonder kruipruimte of de mogelijkheden om je kruipruimte alsnog toegankelijk te maken om je vloer te kunnen isoleren.

Kruipruimte toegankelijk maken

Sommige woningen hebben wel een kruipruimte, maar deze kruipruimte is niet of nauwelijks bereikbaar. Aangezien isoleren via de kruipruimte het meest efficiënt is, is het de moeite waard om te kijken of er een gat in de vloer geboord kan worden en hier vervolgens een luik in plaatsen, om te zorgen dat de kruipruimte alsnog toegankelijk is. Ook een gat in de buitengevel maken is een optie die je kunt onderzoeken. Heb je geen idee of je woning een toegankelijke kruipruimte heeft? Vraag dan eens rond of directe buren eventueel nog bouwtekeningen van vroeger hebben of hoe zij het hebben opgelost met de kruipruimte. Heb je dit in kaart? Dan is het van groot belang om te kijken hoe hoog de kruipruimte is en hoe groot het gedeelte onder de vloer is. Is het gehele deel onder het huis toegankelijk of maar een gedeelte ervan?

Vloer isoleren zonder kruipruimte

Weet je zeker dat je woning geen kruipruimte heeft, omdat de woning zich in een flat bevindt of omdat er simpelweg een lage of geen kruipruimte onder de woning is, dan is het ook mogelijk om de vloer te isoleren door middel van het aanbrengen van een isolatielaag onder de vloerbedekking. Daarvoor moet echter wel het laminaat, hout of de vloerbedekking van de vloer verwijderd worden. Je kunt een zwevende dekvloer aanbrengen met isolatiemateriaal tussen de dekvloer en de grondvloer. Deze optie wordt vaak gebruikt in appartementencomplexen of flats, omdat deze optie, naast isolerend, ook nog eens geluidwerend werkt. Vaak wordt deze isolatielaag dan ook aangebracht onder een houten vloer, parket of laminaatvloer. De andere optie is een nieuwe vloer aanleggen met een laag isolatiemateriaal in het materiaal, zoals een stevig tapijt of een stevige vloerbedekking met isolerende onderlaag. Zorg er bij deze optie altijd voor je dat kwalitatief hoogwaardige isolatie plaatst en hier niet op bezuinigd. Vraag naar de verschillen in isolatiewaarde en kies voor een isolatielaag met en hoge isolatiewaarde. Kijk voor meer informatie op Vloerisolatie-info.nl om te kijken naar alle mogelijkheden en opties om je vloer goed te isoleren zonder kruipruimte. Want zowel met als zonder kruipruimte is het dus uitstekend mogelijk om alsnog je vloer te isoleren op verschillende manieren en zo goed te kunnen besparen op je energierekening en je huis te kunnen verduurzamen voor een gunstiger energielabel.
Facebook
Twitter
LinkedIn