Wat je moet weten over randbekisting

20 december 2022
beton fundering

Het is belangrijk om de zijkanten van gewapende betonplaten te bekisten. Dat doe je met randbekisting. Deze elementen zijn klaar voor montage aan te leveren. Ze zijn direct op de juiste hoogte te krijgen. Deze manier van bekisten brengt veel voordelen met zich mee. Zo is het sneller klaar en hoeft het daardoor ook minder te kosten. Dit is beter dan werken met conventionele bekisting. Je leert in dit artikel meer over alles wat met deze bekisting te maken heeft. Zo kan je simpel de juiste keuze maken.

Wat is randbekisting precies?

Het is goed om te weten wat randbekisting is. Dit is een mal die je om de zijkant van de gewapende platen waar beton in wordt gestort maakt. De bekisting kan uit allerlei soorten materialen bestaan. Het gaat meestal om zogenaamde verloren bekisting. Dit betekent dat het permanent wordt aangebracht. Dit betekent dat er geen afval is. Ook heb je geen zorg om het demonteren. Het blijft gewoon zitten. Dit maakt het werken ermee dus ook wel heel gemakkelijk. Bekisting is in specifieke situaties goed te gebruiken. Er zijn bovendien ook veel mogelijkheden.Informeer bijvoorbeeld eens bij Vencory naar de mogelijkheden.

Welke soorten zijn er te krijgen?

Er zijn meerdere soorten randbekisting te krijgen. De meest gebruikte is de metalen bekisting. Al wordt ook veel met stalen randbekisting gewerkt. Het is mogelijk om met de randbekisting 10 tot 14 millimeter gebonden platte geperste plaat te maken. Deze is heel stevig en door de bekisting ziet het er ook nog eens mooi strak uit. De elementen zorgen ervoor dat een zelfdragende bekisting mogelijk is die geen verdere ondersteuning nodig heeft. Het is fijn om de installatie gemakkelijk te kunnen doen. Er is van alles mee mogelijk, mits je de juiste keuze erin maakt.

Het aanbrengen van de randbekisting

Het is gemakkelijk mogelijk om de randbekisting aan te brengen. Dit kan worden gedaan met de PU schuim/lijm die erbij wordt geleverd. Wie de elementen op het schuim drukt en de koppelstukjes gebruikt die erbij worden geleverd, is al bijna klaar. Het is belangrijk om het ergens tussen dertig minuten en twee uur te laten uitharden. Als het nodig is, kan de bekisting daarna nog verder worden vastgezet aan de wapening. Dit is echter lang niet altijd het geval. De hoogtes van 20 centimeter en lager hoeven niet te worden vastgezet. Lijmen is dan voldoende. Er is tijd te besparen en de bekisting is heel eenvoudig om mee te werken.

Welke voordelen biedt de randbekisting van een betonvloer

Er zijn voldoende voordelen aan randbekisting te koppelen. De belangrijkste daarvan is natuurlijk dat het eenvoudig te monteren is. Een ander voordeel is dat het een mooie strakke afwerking biedt. Dit is ook altijd belangrijk. Je bent daardoor bovendien minder tijd kwijt. Wat je ook weer in de kosten scheelt. De bekisting is montageklaar. Daardoor ben je ook nog eens voordeliger uit en sneller klaar. Dit weegt dus dubbelop mee. Een ander belangrijk voordeel is dat er veel verschillende mogelijkheden zijn. Op die manier ben je altijd zeker van de juiste toepassing.

Facebook
Twitter
LinkedIn