Waar wordt OSB plaat voor gebruikt?

9 december 2022
OSB plaat is een samengesteld houtproduct dat bestaat uit kleine, samengeperste stukjes hout

OSB plaat is een acroniem voor Oriented Strand Board. Het is een soort samengesteld houtproduct dat bestaat uit kleine stukjes hout, of strengen, die in specifieke richtingen zijn georiënteerd en aan elkaar zijn gelijmd. OSB plaat is een uitstekende keuze voor vloeren, dakbedekking en wandbekleding omdat het sterk en duurzaam is. OSB plaat kan daarnaast ook worden gebruikt voor meubels, kasten en zelfs als bouwmateriaal. In deze blog geven we een paar voorbeelden over hoe je OSB plaat kunt gebruiken.

1. Gebruik OSB plaat voor vloeren

OSB plaat is een uitstekende keuze voor vloeren omdat het sterk en duurzaam is. Om een OSB vloer te installeren heb je OSB plaat, schroeven, spijkers, lijm en een hamer nodig. Leg eerst de OSB platen op de vloer en gebruik een decoupeerzaag om ze op maat te zagen. Vervolgens leg je de stukken OSB plaat op één lijn zodat ze waterpas liggen en schroef je ze vast met schroeven of spijkers die langs alle randen 8 centimeter uit elkaar staan. Breng ten slotte lijm aan op de OSB platen en hamer ze vast om ze goed te laten aansluiten.

2. OSB plaat voor dakbedekking

OSB plaat is ook een geweldige keuze voor dakbedekking omdat het zeer duurzaam. Om OSB plaat dakbedekking te installeren heb je OSB platen, spijkers, shingle lijm en shingles nodig. Leg eerst de OSB platen op elkaar zodat ze waterpas liggen en spijker ze aan elkaar met spijkers op een onderlinge afstand van 8 centimeter langs alle randen. Smeer vervolgens shinglelijm op de OSB platen en leg de dakspanen erop. Gebruik ten slotte extra spijkers om de shingles op hun plaats te houden voor extra stabiliteit.

3. OSB plaat gebruiken voor muren

OSB plaat is tenslotte ook een uitstekende keuze voor wandbekleding omdat het duurzaam is en gemakkelijk kan worden geschilderd om het decor in een kamer aan te passen. Om OSB plaat wandbekleding te installeren, heb je OSB platen, schroeven en verf nodig. Leg eerst de OSB platen op de muur en gebruik een decoupeerzaag om ze op maat te zagen. Vervolgens leg je de stukken OSB plaat op één lijn zodat ze waterpas liggen en schroef je ze vast met schroeven die langs alle randen 8 centimeter uit elkaar staan. Ten slotte schilder je de OSB platen in de kleur of het ontwerp dat je wenst om je project te voltooien!

OSB plaat kopen

Als je OSB plaat wilt kopen, is het goed om eerst stil te staan voor welk project je het nodig hebt. OSB plaat is verkrijgbaar in vier verschillende klassen, waarbij alleen de laatste twee gebruikt kunnen worden voor draagconstructies. Het verschil tussen OSB plaat uit klasse 3 en klasse 4 zit hem in het percentage luchtvochtigheid dat de platen aankunnen. Voor OSB plaat uit klasse 3 gaat het hier om een percentage luchtvochtigheid lager dan 65%. OSB plaat uit klasse vier kun je gebruiken voor ruimtes met een luchtvochtigheid tot 85%. Nu weet je meer over waar je OSB plaat voor kunt gebruiken. Bedankt voor het lezen!

Facebook
Twitter
LinkedIn