Waar let je op bij het kopen van een nieuwe woning?

18 juni 2024
Een nieuwe woning kopen is een spannend avontuur. Je moet letten op de financien, locatie ne soort woning. Hier zijn een aantal tips!

Het hoge woord is eruit, je hebt de beslissing genomen. Je gaat je huidige woning opzeggen of verkopen en je gaat een nieuwe woning kopen. De huizenmarkt was lange tijd ontzettend krap, vooral voor starters leek het bijna onmogelijk om een nieuwe woning te kopen. Inmiddels verandert deze situatie een beetje, dus dit zou wel eens de juiste beslissing op het juiste moment voor jou kunnen zijn. Nu je de beslissing hebt genomen, is het tijd om naar je mogelijkheden te kijken. Welke opties heb je eigenlijk allemaal en waar moet je nu op letten bij de aanschaf van een nieuwe woning? Misschien ben je al in gedachten je nieuwe woning aan het inrichten. In eerste instantie is het belangrijk om je vooral te richten op de keuze en aanschaf van je woning; de rest komt later. Hier zijn een aantal tips van www.bravoverhuizingen.nl om je verder te helpen.

Wat zijn je financiële middelen?

Het is het makkelijkst als je begint met het in kaart brengen van je financiële middelen. Hoeveel eigen geld heb je en hoeveel geld zou je van de bank kunnen lenen om een hypotheek af te sluiten? Als je dit weet, heb je gelijk in kaart in welke prijsklasse je jouw woning kunt gaan zoeken. Houd ook altijd rekening met extra kosten zoals notariskosten en met het feit dat veel banken tegenwoordig verlangen dat je hoe dan ook een deel eigen geld inbrengt. Als je een studieschuld hebt, wordt deze tegenwoordig altijd meegeteld in de berekening van het bedrag dat je kunt lenen. Dit valt dan lager uit dan als je geen studieschuld zou hebben, omdat je maandelijks geld kwijt bent aan terugbetalingen. Ook wordt er altijd gekeken of je BKR-geregistreerd bent. Veel mensen schakelen een adviseur in voor het berekenen en het contact met een bank of andere financiële instelling, die hen hierbij helpt. Als je weinig verstand hebt van dit soort zaken, is dit zeker aan te bevelen.

Waar wil je gaan wonen?

Zodra je je budget in kaart hebt, is het tijd om te bepalen waar je graag wilt gaan wonen. Er zit veel verschil in de huizenprijzen binnen verschillende woonplaatsen. Als je bijvoorbeeld in de Randstad wilt gaan wonen, is de prijs van een woning per vierkante meter vele malen hoger dan wanneer je in Groningen of Overijssel gaat wonen. In grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht betaal je het hoogste bedrag per vierkante meter voor een woning, en binnen een straal van 30 kilometer rondom deze grote steden betaal je veel geld voor een woning. Voor hetzelfde bedrag kun je dus buiten deze gebieden een grotere woning kopen binnen jouw berekende budget. Het zal ook afhangen van waar je werkt en waar je familie en vrienden wonen. Met deze informatie kun je ook een verhuisbedrijf vinden in Dordrecht die je kan helpen bij de overdracht van je spullen.

In wat voor een woning wil je gaan wonen?

Als je weet wat jouw budget is en je hebt besloten in welke omgeving je wilt gaan wonen, kun je gaan beslissen wat voor woning je wilt. Wil je bijvoorbeeld een vrijstaande woning, een appartement of een rijtjeshuis? Kies je voor nieuwbouw of ga je voor bestaande bouw? Het voordeel van een nieuwbouwwoning is dat deze altijd goed geisoleerd is, wat enorm kan schelen in je energiekosten. Dat is natuurlijk erg prettig in deze tijd. Ben jij klaar voor een nieuwe woning? Schakel dan vandaag nog een verhuisbedrijf in en maak de overstap!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn