Waar is een compressor voor?

30 januari 2023
Compressor

Er zijn verschillende industrieën die Kleinjan compressoren gebruiken. Denk aan de auto industrie maar ook de medische industrie. Er zijn daarom ook verschillende redenen waarom ze worden gebruikt. In het algemeen wordt een compressor gebruikt om lucht op en bepaalde druk te brengen. Ook zijn er verschillende soorten zoals een schroefcompressor en een zuigercompressor. Wat voor compressor je nodig hebt, ligt aan de taak waar je het voor nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan de druk van het perslucht, het geluid van de machine en het uiteindelijke doel van het apparaat. Zo heeft een tandarts andere wensen dan een automonteur.

Medische wereld

Een schroefcompressor is uitermate geschikt voor situaties waarbij constante luchttoevoer belangrijk is. In de medische wereld kunnen compressoren gebruikt worden bij de tandarts, een chirurg en bij de dierenarts. Hier gaat het meestal om precisiewerk, daarom worden er kleine accessoires op de compressor gezet. Hiermee hebben ze veel controle over de lucht die er uitkomt. Het is hier ook van belang dat het gaat om schone lucht. Er mag geen vuil of stoffen zoals olie in de lucht zitten. Daarom is het belangrijk dat je de juiste soort compressor gebruikt. Voordat je een compressor koopt moet je dus weten, wat je eisen zijn. Is het belangrijk dat de lucht schoon is? Mag de machine lawaai maken? Hoe zit het met de luchtvochtigheid van de perslucht?

Auto industrie

Net als in de medische industrie, wordt er in de auto industrie gebruik gemaakt van compressoren. Deze kunnen voor meerdere diensten gebruikt worden, bijvoorbeeld voor het verven van onderdelen. Dit wordt met een spuit gedaan. Ze zijn ook handig voor het oppompen van banden. Doordat compressoren voor zo ontzettend veel diverse activiteiten gebruikt kunnen worden, zijn er veel accessoires die je op het apparaat kunt plaatsen. Zo zul je voor het oppompen van banden een andere spuit nodig hebben dan voor het spuiten van verf. Dit zijn allemaal punten waarmee je rekening moet houden bij het aanschaffen van een compressor.

Weet wat je nodig hebt

Je kunt een compressor voor veel verschillende dingen gebruiken. Daarom is het belangrijk om te weten waar je hem voor wilt gebruiken. Zo weet je ook meteen wat voor compressor je nodig hebt. Heb je een oliegesmeerde compressor nodig of juist een olievrije compressor? Het verschil is vaak wel belangrijk. Zo kan er bij een oliegesmeerde compressor, deeltjes van de olie in de lucht komen te zitten. Bij sommige industrieën, bijvoorbeeld de medische, is het van uiterste belang dat er geen oliedeeltjes in de lucht zitten. Verder moet je rekening houden met de benodigde drukte en volume van het perslucht. Voordat je een compressor of andere onderdelen hiervoor gaat aanschaffen, is het dus belangrijk dat je je plan helemaal klaar hebt staan. Waar heb je hem voor nodig? Wat zijn de eisen? Wil je de perslucht kunnen filteren? Hiermee voorkom je eventuele afvalstoffen in de perslucht. Dat is dus ook heel belangrijk om te overwegen. Wat zijn de accessoires die je nodig hebt? Je moet dus een hele lijst maken voordat je daadwerkelijk een compressor aanschaft. Ook is het slim om met kosten rekening te houden. Denk hierbij aan onderhoudskosten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan in de toekomst.

Facebook
Twitter
LinkedIn