Voegen vervangen: wanneer is dit nodig?

21 juni 2024
wanneer voegen vervangen

Voegen zijn misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het onderhoud van je huis, maar ze spelen een cruciale rol in de integriteit en het uiterlijk van je woning. Of het nu gaat om de voegen in de badkamer, keuken of buitenmuren, het is belangrijk om te weten wanneer deze aan vervanging toe zijn.

Wat zijn voegen?

Voegen zijn de materialen die worden gebruikt om de ruimte tussen tegels of bakstenen op te vullen. Ze zorgen voor een naadloze afwerking en dragen bij aan de structurele integriteit van een constructie.

Waarom zijn voegen belangrijk?

Goede voegen voorkomen dat water en vuil binnendringen, wat schimmel en structurele schade kan veroorzaken. Ze verbeteren ook de algehele esthetiek van oppervlakken zoals vloeren en muren.

Tekenen dat je voegen aan vervanging toe zijn

 • Barsten en scheuren. Een van de meest voor de hand liggende tekenen dat voegen vervangen moeten worden, zijn barsten en scheuren. Dit kan wijzen op slijtage door ouderdom of fysieke schade.
 • Verkleuring en vlekken. Als je voegen verkleurd of bevlekt zijn, kan dit een teken zijn van schimmel- of vochtproblemen. Dit is niet alleen onaantrekkelijk, maar kan ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.
 • Losse of ontbrekende voegen. Wanneer voegen beginnen los te komen of geheel ontbreken, is het duidelijk dat ze niet meer effectief hun werk doen. Dit kan leiden tot grotere structurele problemen als het niet snel wordt aangepakt.

Oorzaken van beschadigde voegen

 • Weersomstandigheden. Voegen zijn blootgesteld aan de elementen, vooral buitenvoegen. Regen, vorst en hitte kunnen allemaal hun tol eisen op de materialen.
 • Slechte installatie. Onjuiste installatie kan leiden tot voortijdige verslechtering van de voegen. Dit omvat het gebruik van verkeerde materialen of technieken.
 • Veroudering. Niets gaat eeuwig mee, en dat geldt ook voor voegen. Na verloop van tijd verliezen ze hun elasticiteit en sterkte.

Voordelen van het vervangen van voegen

De grootste voordelen van het vervangen van de voegen in je gevel hebben we hieronder opgesomd.

Verhoogde structurele integriteit

Nieuwe voegen helpen de structuur van muren en vloeren te versterken, wat essentieel is voor de duurzaamheid van je woning.

Verbeterde esthetiek

Frisse, nieuwe voegen kunnen een enorm verschil maken in het uiterlijk van je tegels of bakstenen. Het geeft een schoon en afgewerkt uiterlijk.

Voorkomen van vochtproblemen

Nieuwe voegen sluiten de ruimtes effectief af, waardoor water niet kan binnendringen en schimmelvorming wordt voorkomen.

Soorten voegen

 • Cementvoegen. Cementvoegen zijn traditioneel en worden vaak gebruikt vanwege hun sterkte en duurzaamheid. Ze zijn echter gevoelig voor barsten.
 • Siliconenvoegen. Siliconenvoegen zijn flexibel en waterdicht, waardoor ze ideaal zijn voor vochtige omgevingen zoals badkamers en keukens.
 • Epoxyvoegen. Epoxyvoegen zijn extreem duurzaam en bestand tegen chemicaliën en vlekken. Ze worden vaak gebruikt in commerciële omgevingen.

Stappen om voegen te vervangen

Bij het vervangen van de voegen in je gevel is het van belang om onderstaande stappen te volgen.

1. Voorbereiding van het oppervlak

Zorg ervoor dat het oppervlak schoon en droog is voordat je begint. Dit is essentieel voor een goede hechting van de nieuwe voegen.

2. Verwijderen van oude voegen

Gebruik een voegenschraper of een oscillerend gereedschap om de oude voegen voorzichtig te verwijderen zonder de omliggende tegels te beschadigen.

3. Reinigen van de voegen

Maak de voeggebieden grondig schoon om stof en puin te verwijderen. Een stofzuiger kan hierbij nuttig zijn.

4. Aanbrengen van nieuwe voegen

Breng de nieuwe voegmassa gelijkmatig aan met een voegspaan. Zorg ervoor dat alle ruimtes goed gevuld zijn en veeg overtollig materiaal weg.

Benodigd gereedschap en materialen

 • Voegenschraper
 • Voegspaan
 • Stofzuiger
 • Spons
 • Voegmiddel (cement, siliconen, epoxy)
 • Reinigingsmiddelen

Doe-het-zelf versus professioneel inhuren

Zelf voegen vervangen kan kosten besparen, maar vereist tijd, vaardigheid en de juiste gereedschappen. Als de schade uitgebreid is of als je geen ervaring hebt, is het verstandig om een professional zoals Harmsen Voegwerken in te schakelen om verdere schade te voorkomen. Zo ben je verzekerd van professioneel afgewerkte voegen waarvan je nog jaren plezier zal hebben.

Facebook
Twitter
LinkedIn