Graszoden aanleggen en onderhouden doe je zo!

2 augustus 2022

Een grasmat geef je tuin een fraaie en gezonde uitstraling. Wel kost het een beetje moeite om het gras netjes te onderhouden, zodat het er groen blijft uitzien. Je voorkomt dan dat er gele plekken, mos en onkruid ontstaan. In dit artikel lees je daarom hoe je een gazon op de juiste wijze onderhoudt!

Graszoden aanleggen

Graszoden aanleggen kan eigenlijk het hele jaar door, tenzij het sneeuwt of vriest. Als je graszoden gaat bestellen, is het belangrijk dat je deze binnen 24 uur na ontvangst aanlegt. Daarna droogt het gras steeds meer uit, waardoor de kwaliteit achteruit gaat.

Spit eerst de aarde om en zorg voor een egale basis voordat je de zoden aanlegt. Ook kun je het beste de grond verdichten door er even overheen te lopen. Neem de hark en egaliseer de grond daarna zoveel mogelijk. De grond mag een beetje vochtig zijn voordat je er de graszoden op legt. De zoden moeten zo strak mogelijk naast elkaar uitgerold worden en ze moeten goed contact met de ondergrond maken. Rol de zoden eventueel extra aan na het aanleggen. Daarna kun je het gras de eerste keer water geven.

Eerste keer gras maaien

Na het aanleggen van graszoden moet je wachten tot het gras ongeveer acht tot tien centimeter lang is om het te maaien. Dit duurt vaak één tot twee weken. Maai je eerder, dan loop je kans dat de wortels zich nog niet goed in de grond gehecht hebben. Een mooie graslengte is vijf centimeter, dus houd dit (ongeveer) aan als je gras gaat maaien.

Regelmatig verticuteren

Tussen twee maaibeurten in is verticuteren belangrijk. Je haalt dan dood gras weg, waardoor je gazon er weer netjes uit komt te zien. Daarnaast kun je ook eventueel onkruid weghalen (deze klus wordt ook wel kammen genoemd).

Gras bemesten

Bemesting mag je ook niet overslaan, aangezien het een belangrijke bron van gazonvoeding is. Na het aanleggen van graszoden besteed je hier extra aandacht aan. Let er wel op dat de wortels van het gras eerst goed in de grond gehecht moeten zijn voordat je er mest aan toevoegt. Je kunt het gazon bemesten nadat je het gemaaid hebt. De mestkorrels kunnen dan beter door de wortels opgenomen worden.

Graszoden sproeien

Tenslotte is het uiteraard ook van belang dat je het gras sproeit. Water zorgt er namelijk voor dat het een fraai en groen veld wordt. Vooral net na het aanleggen van de graszoden is extra sproeien belangrijk en zeker wanneer het een droge en warme periode is. De bovenste laag droogt dan sneller uit, wat de groei kan belemmeren. Je moet de eerste zes weken na het aanleggen van graszoden extra veel water geven, het liefst minstens twee keer per dag. Dankzij het extra vocht kunnen de wortels zich beter aanhechten in de grond. Als je gazon er al een tijdje ligt, dan hoef je het niet zo vaak meer water te geven. In de zomer is dat dan één tot twee keer per week een half uur sproeien. Maak gebruik van een regenmeter om te kijken hoeveel je precies gesproeid hebt. 10 tot 15 mm per sproei-beurt moet dan voldoende zijn.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn