Bouwkundig rapport laten opstellen: tips en informatie

27 september 2022
Bouwkundig rapport

Een bouwkundig rapport laten opstellen komt met vele voordelen. Het geeft jou zekerheid in je aankoop en soms is het ook verplicht. Een bouwkundig rapport ontvang je nadat er een bouwkundige keuring is uitgevoerd. Hierbij wordt er een inspectie gedaan bij de woning die je wilt gaan kopen. Het rapport geeft inzicht in de hele woning waardoor je alle informatie over de woning hebt voordat je de aankoop doet. 

Voordelen van een bouwkundig rapport

Een bouwkundig rapport kan erg handig zijn wanneer je een woning wilt gaan kopen. In een bouwkundig rapport staat alle informatie dat is verkregen tijdens de inspectie van een woning. Bij de inspectie van een woning wordt er naar alle aspecten van de woning gekeken. Het doel ervan is om eventuele gebreken van de woning te ontdekken. Dit is erg belangrijk omdat deze gebreken veel geld kunnen kosten om te repareren. Eenmaal wanneer de gebreken zijn ontdekt, moet de verkoper van de woning ervoor zorgen dat dit in orde wordt gemaakt. Bij het ontdekken van de gebreken worden ook de kosten berekend voor het repareren van de gebreken. De kosten kunnen van de koopprijs afgehaald worden, of de kosten worden betaald door de verkoper. Naast de gebreken krijg je ook inzicht in de toekomstige kosten die je zult hebben. Al deze informatie zorgt ervoor dat je zekerder bent van je aankoop. Nadat je de aankoop hebt gedaan, kun je het niet meer ongedaan maken. Voordat je een woning komt, is het dus belangrijk om alle informatie van een woning te hebben.

Verplichting van een bouwkundig rapport

Over het algemeen is een bouwkundig rapport niet verplicht. Het is optioneel, maar door de vele voordelen die je eruit kan halen is het wel verstandig. In een aantal gevallen kan een bouwkundig rapport wel verplicht zijn. Dit is vooral zo wanneer je een hypotheek met NHG wilt gaan afsluiten. Ook bij oudere woningen vragen hypotheekverleners vaak om een bouwkundig rapport. Oudere woningen hebben vaak een grotere kans om gebreken te hebben. Een hypotheekverlener wil hier graag inzicht in hebben om een beter idee te krijgen van het risico dat de lening met zich meeneemt. 

Het proces

Het proces van een bouwkundig rapport laten opstellen gaat relatief eenvoudig. Tijdens de bezichtiging van een woning gaat een ervaren inspecteur met je mee. De inspecteur zal op alle aspecten van een woning letten. Er wordt actief gezocht naar gebreken van de woning en verdere aandachtspunten die een woning met zich mee kan nemen. Na de inspectie wordt er een rapport opgesteld en naar je toe verstuurd. In het rapport staat alle informatie die de inspecteur heeft verkregen tijdens de bezichtiging. Het rapport kun je vervolgens gebruiken om met de verkoper van de woning te onderhandelen. 

Zoeken naar een inspecteur

Het is belangrijk dat er een ervaren inspecteur wordt ingehuurd. Op deze manier weet je zeker dat de inspecteur alle gebreken van een woning kan ontdekken. Afhankelijk van de inspecteur en de oppervlakte van de woning kunnen de kosten ver uit elkaar liggen. Over het algemeen liggen de kosten voor het opstellen van een bouwkundig rapport tussen de 250 en 500 euro. Op Huiskeur.nl kun je heel eenvoudig een inspectie inplannen. Tijdens deze inspectie wordt de woning geïnspecteerd en op basis van die gegeven wordt een bouwkundig rapport opgesteld.

Facebook
Twitter
LinkedIn