Wanneer is dakreparatie nodig?

24 mei 2022
Wanneer dakreparatie nodig

Om de schade aan je dak zoveel mogelijk te gaan voorkomen wordt het altijd aangeraden om preventief een dakreparatie te laten uitvoeren. Wanneer je al kleine problemen begint te zien moet je dan al snel de reparatie laten uitvoeren. Denk hierbij aan losse dakbedekking. Op deze pagina vertellen we je over wanneer het wordt aangeraden om een dakreparatie te laten uitvoeren.

Bij een daklekkage

Een lekkage op je dak kan voor veel problemen zorgen. Het kan ook veel oorzaken hebben. Zo kan daklekkage ontstaan door oude dakbedekking of beschadigd daklood, maar ook door slecht onderhoud. Het is daarom ook belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren op je dak om zo lekkage te voorkomen.

Water en vocht zijn erg slecht voor je woning als het te lang blijft liggen. Het kan zorgen voor erg nare plekken in je plafond of je muur. Het grootste gevaar dat een daklekkage kan veroorzaken is dan ook waterschade, houtrot of schimmels in de dakconstructie.

Wanneer de daklekkage erg uit de hand loopt kan het mogelijk zijn dat de hele dakconstructie vervangen zal moeten worden.

Bij lekkende dakgoten

Een lekkage in de dakgoten is ook niet altijd even leuk en vereist vaak een dakreparatie. De oorzaken van lekkende dakgoten kunnen verstopte dakgoten, losse goten en kapotte dakgoten zijn. Ga voordat je iemand inschakelt voor de reparatie altijd na wat de oorzaak is van de lekkage zodat de specialist zich hierop kan voorbereiden.

Je kan lekkende dakgoten snel herkennen door regelmatig een inspectie te doen op de dakgoten. Als je veel hoge bomen rondom je huis hebt is de kans ook groot dat je dakgoten sneller verstopt raken. Leeg dan af en toe de dakgoten om te voorkomen dat ze verstopt raken.

Bij een scheve of missende dakpan

Als je beschikt over een schuin dak is een kans op daklekkage erg groot als er een dakpan of verschillende dakpannen scheef staan, kapot zijn of missen. Het is vaak moeilijk om een scheve dakpan te vinden als deze maar een klein beetje van plaats is veranderd, en toch kan dit al voor een daklekkage zorgen.

Als je wel dakpannen vind die niet goed zijn is het verstandig om deze zo snel mogelijk te vervangen of weer goed te zetten. Zo voorkom je dat er een grote daklekkage ontstaat.

Bij dakslijting

Als de dakbedekking niet op tijd wordt aangepakt kan dit ervoor zorgen dat er scheurtjes in ontstaan oftewel dat er dakslijtage plaatsvind. Op korte termijn kunnen scheurtjes worden gedicht met warmte, maar dit is niet altijd een goede oplossing en is tevens maar voor korte duur.

Vaak hebben scheuren in de dakbedekking een beter aanpak nodig. Het is eerst verstandig om eerst de scheuren open te maken en vervolgens te gaan kijken of de ondergrond nog goed is. Daarna is het nodig om van binnenuit dakbedekking opnieuw aan te brengen.

Bij beschadigd loodwerk

Beschadigd loodwerk aan je dak kan ook zorgen voor een lekkage. Loodwerk kan beschadigd zijn door verschillende weersomstandigheden, door vogels, door vallende takken etc. In sommige gevallen is het lood vervangen niet nodig en kan het probleem worden opgelost door alleen af te voegen.

Je leest meer over dit onderwerp op de pagina van dakreparatie dakdekker Noord-Brabant.

Facebook
Twitter
LinkedIn