Tuinonderhoud, wat komt daar allemaal bij kijken?

21 september 2023

Een mooie tuin is natuurlijk helemaal geweldig, maar er komt vaak meer onderhoud bij kijken dan je je van tevoren voorgesteld hebt. Elke plant heeft speciale aandacht nodig en dus is het raadzaam om je te verdiepen in tuinonderhoud, zodat je op een efficiënte en goede wijze invulling aan kan geven. Heb je helemaal geen tijd, dan is het altijd een optie om tuinonderhoud of tuinaanleg uit te besteden. Maar wie het tuinonderhoud zelf doet, komt erachter dat het ook best ontspannend kan zijn. 

Verwijder regelmatig onkruid

Onkruid is voor de meeste tuinen de grote boosdoener. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig het onkruid verwijdert. Dit hoeft niet veel tijd te kosten. Wie wekelijks een keer door de tuin heen loopt om het onkruid te verwijderen, zal er verder geen last van ondervinden. Onkruid groeit met name op plekken waar veel zonlicht valt en waar veel voeding in de grond zit. Het onkruid zorgt voor een verwilderd aanzicht van je tuin waardoor je tuin er een stuk minder verzorgd uit ziet. Ook zijn er speciale sprays te verkrijgen waarmee je van onkruid afkomt, maar dit is over het algemeen niet de meest duurzame optie. 

Snoeien en maaien

Ook is het belangrijk dat je alles mooi kort houdt. Regelmatig planten snoeien en het gras maaien hoort daar natuurlijk wel bij. Een goed verzorgde tuin ligt er strak bij en gesnoeide planten blijven langer in leven. Wel is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de aandacht die planten nodig hebben. Elke plant heeft zijn voorkeur wanneer het gaat om snoeien. Door regelmatig te snoeien en het gras te maaien verbetert de kwaliteit van de planten en het gras en ziet alles er mooier uit. Zeker in de zomermaanden zal je wat vaker de heggenschaar en de grasmaaier uit de schuur moeten halen. 

Tuin besproeien

In de zomermaanden is het belangrijk dat de tuin voldoende water krijgt. Door vele zonuren wordt de grond een stuk droger, waardoor je bijna dagelijks moet sproeien om de tuin mooi te houden. Kijk daarbij goed naar de hoeveelheid water die planten nodig hebben. De ene plant heeft meer water nodig dan de ander en dat is dus wel iets om in de gaten te houden. Eventueel is het slim om een sproeisysteem aan te schaffen. De sproeiers worden dan in de grond geplaatst en kun je uit of aanzetten met een schakelaar. Lekker makkelijk!

Facebook
Twitter
LinkedIn