Je open haard ombouwen tot houtkachel: tips en informatie

27 september 2022
open haard ombouwen tot houtkachel

Heb je twee linkerhanden? Of doe je niets liever dan klussen? Je kunt met een gerust hart verder lezen als je op zoek bent naar betrouwbare informatie over het ombouwen van een open haard tot een houtkachel. Niets is zo sfeervol als een open haard in je huiskamer. Trotse eigenaren van open haarden kunnen hierover meepraten. Dat betekent echter niet dat een open haard noodzakelijkerwijs een goede warmtebron is. Dat is een rechtstreeks gevolg van het relatief lage rendement (10-20 procent). Een houtkachel heeft een hoger rendement. Een houtkachel is dan ook uitermate geschikt om als warmtebron te gebruiken. Vandaar dat het ombouwen van een open haard tot een houtkachel alom populairder wordt.

Veel mensen gingen je voor

Als je je open haard laat ombouwen tot een houtkachel, zijn veel mensen je voorgegaan. Mensen zijn koortsig op zoek naar de optimale manier om hun huis te verwarmen. Een houtkachel is een veel gevallen een fantastische oplossing voor dit veelvoorkomende probleem. Dat betekent echter niet dat een open haard geen voordelen heeft ten opzichte van een houtkachel. De authenticiteit van een open haard is voor veel mensen onovertroffen. Het is mogelijk om het beste van twee werelden te combineren door een open haard om te bouwen tot een houtkachel. Een houtkachel binnen brengt veel voordelen met zich mee.

Open haard ombouwen tot houtkachel: de stappen

Als je hebt besloten dat het ombouwen van een open haard tot een houtkachel iets voor je is, dien je eerst de staat van het rookkanaal vast te stellen. Bel hiervoor bij voorkeur een kachelspecialist. Deze man of vrouw kan je verder helpen, ook om bijvoorbeeld vast te stellen of er nog aanpassingen moeten worden gedaan aan het rookkanaal. De specialist kan met je doorpraten over het proces van het ombouwen van de open haard tot een houtkachel. Je kunt ook aan een inzetkachel denken als je op zoek bent naar een snelle en daadkrachtige methode. Dat is een kachel die los staat. Je hoeft dan niet overmatig veel sloopwerk te verrichten.

Het nut van een inbouwkachel

Een inbouwkachel is bijzonder strak afgewerkt. Daar kun je vandaag nog je voordeel mee doen door een inbouwkachel aan te schaffen. De binnenzijde van een schouw wordt volledig opgevuld door een inbouwkachel. Het installatieproces van een inbouwkachel is echter uitermate ingewikkeld. Je zult dit proces dan ook een specialist moeten toevertrouwen. Het installeren van een inbouwkachel kan een tijdrovende klus zijn, aangezien er veel sloopwerk om de hoek komt kijken bij deze klus. Maar dan heb je ook wat, want je mag jezelf voortaan een trotse bezitter van een inbouwkachel noemen.

Twijfel niet langer!

Je open haard ombouwen tot een houtkachel is een fantastisch idee om meerdere redenen. Je combineert de esthetiek van een open haard met de warmte van een houtkachel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het ombouwen van een open haard tot een houtkachel steeds populairder wordt. Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje in de webshop van Woodburner om op leuke ideeën te komen.

Facebook
Twitter
LinkedIn