Een oude woning opknappen, hoe doe je dat?

29 juni 2021
Zo knap je een oud huis op

Je huis een opknapbeurt geven hoeft echt niet veel te kosten. Dat laten onderstaande ideeën wel zien. De meeste tips zijn snel uit te voeren. Heb je trouwens ons eerdere artikel al gelezen om je huis met weinig geld in te richten?

Tip 1

Een likje verf en een paar kwasten kosten tegenwoordig niet veel geld meer. Vooral bij budgetwinkels en de huismerken van de bouwmarkt kost een pot verf vaak nog geen tien euro. Kies een leuke kleur, maak twee uurtjes vrij en ga lekker aan de slag. Een kleurtje op de muur kan een heel verschil maken.

Tip 2

Voor wie extra creatief is: maak met verf een leuke muurschildering. Print een mooie afbeelding, trek deze over op de muur en kleur hem in met verf. Zo heb je binnen een handomdraai een waar kunstwerk gecreëerd.

Tip 3

Met een bolletje touw kun je heel veel leuks doen, bijvoorbeeld een hippe plantenhanger maken! Voor 2 euro en een beetje inspiratie van bijvoorbeeld Pinterest heb je in een mum van tijd een leuke woonaccessoire gemaakt.

Tip 4

Niet alles hoef je tegenwoordig nog nieuw te kopen. Tweedehands (bij de kringloop of op marktplaats) kun je tal van leuke meubels kopen en voor een paar euro een beetje opknappen.

Tip 5

Een beetje groen in huis – doet het altijd goed. Ga de natuur in en stel een mooi herfsttafereel samen met eikels, kastanjes, bladeren etc.

Tip 6

Of gebruik bladeren of bloemen uit de natuur om een klein schilderij te maken. Droog het blad of de bloem tussen een stukje keukenpapier en stop dit in een dik boek. Na een paar dagen is het bloed of de bloem helemaal droog en kun je deze in een fotolijstje aan de muur hangen.

Tip 7

Een oud huis kan een wat smoezelige indruk geven, dat had mijn eigen huis ook. Door de kozijnen, muren, deuren en deurpost te lakken met een goede, dekkende verf krijgt je huis al een direct een meer verzorgde uitstraling. En dit is veel goedkoper dan al het houtwerk laten vervangen.

Tip 8

Ben je toe aan wat sfeerverlichting nu het steeds sneller donker wordt? Gebruik lege glazen potjes uit de keuken en doe hier een waxinelichtje in. Om de glaasjes nog iets meer aan te kleden kun je de buitenkant versieren of de binnenkant. Bijvoorbeeld door een klodder verf in de potjes te gieten en net zo lang te draaien tot overal een dun laagje verf zit. Giet de overige verf eruit en laat goed drogen. Zo krijg je een beetje het idee van een potje van melkglas.

Tip 9

Een badkamer of toilet renoveren kost veel geld en is nauwelijks te doen met een klein budget. Toch kun je je badkamer of toilet best een beetje opknappen als je alleen het uiterlijk ervan wilt aanpakken. Tegenwoordig is er tegelverf van goede kwaliteit te koop en hiermee kun je oude, lelijke tegels gemakkelijk oververven. De tegelverf moet je zien als een grondverf en hierover breng je een lak aan in de kleur die jij leuk vindt. Sommig tegelverf is water en warmte bestendig, waardoor je inloopdouche weer helemaal fris oogt.

Tip 10

Net als lelijke tegels kunnen (oude, lelijke) radiatoren een doorn in het oog zijn. Helemaal als deze geplaatst zijn in de woonkamer en je er steeds tegenaan kijkt. De goedkoopste oplossing is om de radiatoren te verven, dat kan heel gemakkelijk en kost weinig tijd. Een iets duurdere oplossing is om een ombouw van hout te maken en deze te plaatsen voor de radiator. Nog steeds goedkoop, maar ik vind het nét iets mooier. Dit is iets meer werk dan simpelweg een laagje verf, maar is de moeite waard. Die dure designradiator kun je lekker in de winkel laten staan.

 

Bron: leukegeit.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn