Dompelpomp redmiddel bij overstroming

14 april 2023
Dompelpomp redmiddel bij overstroming

Bij een overstroming kan een dompelpomp een effectieve manier zijn om uw huis en eigendommen te beschermen. Dompelpompen zijn ontworpen om overtollig water te verwijderen uit gebieden die zijn overstroomd, waardoor de broodnodige hulp wordt geboden na een natuurramp. Deze pompen kunnen worden gebruikt in zowel het huishouden als commerciële toepassingen om snel de hoeveelheid stilstaand water te verminderen en mogelijke schade tot een minimum te beperken.

Dompelpompen bieden veel voordelen. Het zijn krachtige pompen, wat betekent dat ze snel grote hoeveelheden water kunnen verplaatsen zonder frequent onderhoud of service. Bovendien zijn dit soort pompen gebouwd om hoge druk en diepten te weerstaan, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik tijdens overstromingen wanneer diep stromend water kan optreden. De motoren op dompelpompen zijn ook luchtdicht afgesloten, wat voorkomt dat ze defect raken door vuil van buitenaf of vuil in de pomp zelf.

Vuilwaterpomp

Bij het verpompen van relatief schoon water (geen modder / troebel water met vaste delen) is iedere dompelpomp geschikt. Zijn er vaste delen, zoals steentjes of modder in het water aanwezig, dan is het belangrijk na te gaan wat de doorlaatgrootte van de pomp is. Een vuilwaterpomp is hier geschikt voor. 

Welke dompelpomp kiezen?

Elke dompelpomp heeft zo zijn kenmerken en daarom is het belangrijk van te voren in kaart te brengen welke pompkenmerken in uw situatie het meeste geschikt zijn;

  • Opvoerhoogte: dit is het hoogteverschil tussen de uitlaat van de pomp en de plek waar het water geloosd wordt.
  • Doorlaatgrootte vaste delen: dit is de maximale grootte van de vaste delen die door het aanzuigrooster van de pomp kunnen.
  • Soort water: is het relatief schoon of vuil water dat de pomp dient te verplaatsen? Feka-pompen zijn geschikt om water met fecaliën te verwerken. Deze bijtende stof is funest voor een standaard dompelpomp. 
  • Vlakzuiger / dweilpomp: in bepaalde situaties is het wenselijk dat de pomp de ruimte dweildroog (max 2 mm water) achterlaat, bijvoorbeeld bij een ondergelopen kelder.

Dompelpompen zijn een geweldige oplossing voor het verplaatsen van grote hoeveelheden water, of het nu gaat om het leegpompen van een overstroomde kelder of het afvoeren van regenwater uit uw tuin. Door te kiezen voor een betrouwbare dompelpomp van goede kwaliteit kunt u ervoor zorgen dat u tijdens een wateroverlast niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Het is belangrijk om bij het kiezen van een dompelpomp rekening te houden met de specifieke eisen van uw situatie, zoals de hoeveelheid van het te verplaatsen water, de diepte van het water en de afstand die het water moet worden verplaatst. 

Facebook
Twitter
LinkedIn