Woningbrand statistieken: voorkom dat jouw woning hier onderdeel van wordt!

27 februari 2023
Woningbrand

Woningbranden komen nog steeds vaak voor. Sinds 2020 is het aantal woningbranden zelfs sterk toegenomen. Sinds dat we door de toenmalige coronamaatregelen meer thuis zijn gaan werken, is het aantal woningbranden ook gestegen. Benieuwd naar de statistieken van woningbrand? Die zetten we graag voor je op een rijtje. Belangrijker nog, we vertellen je ook hoe je ervoor zorgt dat jouw woning geen onderdeel wordt van deze statistieken!

Dit zijn de cijfers

Ieder jaar worden er in Nederland gemiddeld 180 woningbranden per dag gemeld. Dat zijn er in totaal meer dan 65.000. Een behoorlijk aantal. Gelukkig zijn het aantal fatale woningbranden met 21 een stuk minder. Dit zijn er natuurlijk alsnog 21 teveel. Het is daarom ontzettend belangrijk om brandveiligheid serieus te nemen en te proberen je huis daarop in te richten. Bij fatale woningbranden blijken in de meeste gevallen bijvoorbeeld geen rookmelders aanwezig te zijn. Bij een opvallend groot deel van de woningbranden bleek de oorzaak te liggen bij een probleem met een elektrisch apparaat. Denk bijvoorbeeld aan kortsluiting of een technisch defect.

Hoe voorkom je woningbrand?

Woningbrand helemaal uitsluiten is niet mogelijk, maar de kans verkleinen tot het minimum natuurlijk wel. Mocht het dan toch gebeuren, is het met name belangrijk om de bijkomende schade zo beperkt mogelijk te houden. Dit doe je door snel actie te ondernemen. Inmiddels is duidelijk geworden dat problemen met elektrische apparaten veel woningbranden veroorzaken. Daarom is het advies om elektrische apparaten altijd uit te schakelen wanneer deze niet gebruikt worden. Een andere belangrijke oorzaak van woningbrand is het menselijk handelen, ofwel fouten die gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan fouten tijdens het koken. Wees daarom altijd alert met vuur, zoals bij het koken of wanneer er kaarsen branden in huis.

Als het dan toch misgaat

Mocht het dan toch misgaan en er ontstaat een brand, dan is de belangrijkste factor om schade te beperken dat je snel actie onderneemt. Rookmelders helpen hierbij, ze slaan namelijk in een vroeg stadium van brand al alarm. In dit vroege stadium kan er nog veel schade voorkomen worden door de brand te blussen. Zorg daarom dat er blusmiddelen binnen handbereik zijn, zoals een schuimblusser. Zelf de brand blussen kan veel schade voorkomen, het duurt namelijk even voordat de brandweer ter plaatse kan zijn. In deze tijd kan een brand zich snel ontwikkelen. Toch is het belangrijk om te weten dat een brandblusser niet meer gebruikt kan worden wanneer een brand al te ver ontwikkeld is. Breng in dat geval zo snel mogelijk iedereen in veiligheid en schakel de brandweer in.

Facebook
Twitter
LinkedIn