Zo kies je een vaatwasser

24 januari 2022
Vaatwasser kiezen

Toe aan een nieuwe vaatwasser? Bedenk vooraf of je kiest voor inbouw of vrijstaand, hoe groot de vaatwasser moet zijn en welke bijzondere functies je belangrijk vindt. Ook is het slim om na te denken over het geluidsniveau en of je gaat voor een vaatwasser huren of kopen. Met onderstaande tips kies je de beste vaatwasser voor jouw woonsituatie.

Inbouw of vrijstaand?
Een ingebouwde vaatwasser is (deels) afgedekt. Een volledig ingebouwde vaatwasser gaat perfect op in het keukeninterieur en bedien je via toetsen aan de bovenrand van de deur. Een deels ingebouwde vaatwasser past goed in het keukeninterieur en bedien je via het display dat aan de voorkant van de deur zit. Een vrijstaande of losse vaatwasser kun je overal neerzetten mits de juiste aansluitingen daar zijn. Een vrijstaande vaatwasser is flexibeler, want je neemt deze makkelijk mee als je verhuist. Een ingebouwde moet je zelf uit de keuken slopen. Of je huurt iemand hiervoor in. Gedoe dus en grote kans dat je die dan maar laat zitten. Zeker als je huurt is een vrijstaande vaatwasser slimmer. Tenzij je bijna zeker weet dat je nooit meer gaat verhuizen. Of het niet erg vindt om de vaatwasser achter te laten.

De grootte
De grootte van de vaatwasser bepaal je op basis van de ruimte en het aantal personen waarmee je samenwoont. Heb je veel ruimte en woon je met veel mensen? Kies voor een extra grote vaatwasser. Dit model is zo’n 5 cm hoger dan het standaardformaat en je kunt er zo’n 10% meer vuile vaat tegelijk in kwijt. Is de ruimte gemiddeld en heeft de nis in de keuken een normaal formaat? Dan is een 60 cm breed model top. Ideaal voor families, maar ook voor alleenstaanden en stelletjes die regelmatig vrienden en familie over de vloer hebben. Is de nis in de keuken wat smal? Dan is een 45 cm brede vaatwasser model slim. Nét even wat compacter, maar met deze werking als die van 60 cm.

Bijzondere functies
Nieuwe vaatwassers zijn duurzamer dan oudere modellen. Daarom zijn deze vaak uitgerust met bijzondere eigenschappen en functies die goed zijn voor jouw gemak en het milieu. Zoals de slimme Zeolith® droogtechnologie. Dit is gebaseerd op natuurlijke mineralen en het bespaart gemiddeld zo’n 20% aan energie ten opzichte van vaatwassers zonder Zeolith®. De meeste innovatieve vaatwassers besparen veel water, tijd, energie en zijn van alle gemakken voorzien. Maar deze modellen zijn ook erg duur. Bedenk daarom vooraf wat je echt belangrijke kenmerken vindt; waterbesparing, snelheid, aantal programma’s, speciale droogtechnologie etc. en ontdek welke vaatwassers bij jouw wensen én budget passen.

Het geluid
Bedenk vooraf waar de vaatwasser komt te staan. Op basis hiervan bepaal je met welk aantal dB je genoegen neemt. Komt de vaatwasser in een open keuken grenzend aan de woonkamer of in een keuken aan de andere kant van de gang die je kunt afsluiten met een deur? Hoe verder weg hoe minder belangrijk het aantal dB is. Want hoe lager het geluidsniveau, hoe duurder de vaatwasser. Een extra stille vaatwasser heeft een geluidsniveau van 40 dB. Het aantal dB staat op het energielabel.

Kopen of huren?
Of je de vaatwasser nou koopt of huurt; het apparaat staat bij jou thuis en je kan ‘m zo vaak gebruiken als je wilt. Het verschil zit in de aanschafprijs en de service. Als je een vaatwasser koopt betaal je hoge aanschafkosten, heb je veel om uit te kiezen en ben je eigenaar. Dus jij bepaalt. Je kunt ook een vaatwasser of ander witgoed huren. Dan betaal je een vast bedrag per maand. Je hebt dan dus geen hoge aanschafkosten. Ook wordt het apparaat vaak gratis bezorgd, geïnstalleerd, gerepareerd indien nodig en soms zelfs vervangen als de levensduur is bereikt. Het verhuurbedrijf is namelijk eigenaar van het apparaat. Zo heb jij geen omkijken naar reparaties en vervanging.

Facebook
Twitter
LinkedIn